Tuesday, May 31, 2005

Stadsbiblioteket

Stockholms stadsbibliotek, med huvudbyggnaden belägen i korsningen Odengatan/Sveavägen, ritad av Gunnar Asplund och invigd 1928, är särdeles intressant för utbyggnad. Sedan några år pågår ett förnyelsearbete inne i de befintliga byggnaderna - nu senast för en uppgradering av fråge- och återlämningsservice samt det nya Ljudbiblioteket. Den flytt av stora delar av det internationella bokbeståndet som ledde till öppnandet av det nya Internationella biblioteket i Annexet, tillsammans med ombyggnanden av Rotundan sommaren 2003, utgjorde startskottet för den reella planeringen av en större ombyggnad.

Kulturförvaltningen har givit ut en studie (som även går att beställa gratis i tryckt version), där man utreder de tänkta alternativen för en ut- och tillbyggnad av biblioteket.

Det jag anser vara viktigast är att som första steg sammanbinda huvudbyggnaden och Annexet. Mellan byggnaderna ligger idag Spelbomskans torg, ett outnyttjat, fult och meningslöst öppet utrymme som med lätthet skulle kunna byggas över. Hur man går till väga efter det är lite knepigare. i Kfv:s förstudie presenteras i lokaliseringsstudien tre förslag:

  • 1, som är den mest storskaliga -- där planeras en "studentaxel" längs Norrtullsgatan, med Studentpalatset och tillbyggnader mellan Läkarhuset och Observatorielunden, i Gyldéngatans slut, en "stationsaxel" vättande mot Odenplans t-bana och framtida Citybanestation och en "biblioteksaxel" längs Odengatan. Strax ovanför Gyldengatan, i det hus där bl.a. Coop idag ligger, ska en exponeringshörna ligga, lite som den nya Gallerians entréhörna.


  • 2, även kallat Odengatan A, är det alternativ jag närmast förordar. Där byggs huvudbyggnaden, Annexet, Barnboksinstitutet och byggnaden med (nyligen nedlagda) Mediedepån ihop för att skapa en enhetlig byggnad. En uppenbar brist är dock de stora inglasningar som planeras över gårdarna, som ska fungera som "uppvisnings"-utrymmen. En eller två sådana skulle räcka -- med nuvarande byggnader blir det tre stora glasarrangemang, som troligen skulle komma att mestadels stå tomma.


  • 3, eller Odengatan B, liknar 2, men med skillnaden att inglasningen skulle inrymma Annexet, Barnboksinstitutet och gården mellan de båda husen under en stor "glaskupa", som med lägre passager även skulle sträcka sig över Spelbomskans torg till huvudbyggnaden och upp till Mediedepå-huset. En så stor glasbebyggnad skulle visserligen se snygg ut utifrån, men vara mindre funktionell, samt att man inte skulle göra bruk av de tomma utrymmena mellan husen bra nog.

Stadsbilbiotekets utveckling är -- hur än utbyggnaden artar sig -- en spännande del av Stockholms tillväxt och utökning. De flesta torde vara överens om att ett livkraftigt och mångfunktionellt huvudbibliotek är en central del i alla storstäder.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home