Thursday, June 02, 2005

Bygga på höjden

Ett led i fönyelsen och utökningen av Stockholms bostadsbestånd som skulle vara positivt vore att satsa på byggande på höjden. Det finns flera som delar den åsikten, t.ex. KDU Stockholms län, miljöpartiet, s på Kungsholmen, MUF och inte minst mitt eget ungdomsförbund.

Arne Höök tyckte till om höjdbyggande (och annat) i Aftonbladet 1999. Denna intressanta artikel tar upp höjdbyggande (kombinerat med två andra bra åtgärder, nämligen att ta en del av grönområdena i anspråk och utnyttja glesbebyggda befintliga bostadsområden i innerstan) som en möjlighet för en mer vital bostadsexpansion i Stockholm.

Höjdbyggande är bra av flera skäl. Förutom de uppenbara -- effektivt utnyttjande av innerstadsyta, modernisering av bostäder, förnyelse av stadsbilden -- finns det även symboliska värden. Travelnet menar att höjdbygge representerar framtidstro och optimism, vilket också syns om man tittar på vilka städer som tydligt satsat på höjdbyggande -- asiatiska tillväxtstäder (Shanghai, Taipei, Hongkong, Bangkok, Singapore) och amerikanska städer (New York, Chicago), där stadsbilden nästan helt domineras av skyskrapor. Nu har ju inte Sverige och Stockholm de demografiska förhållanden som tätbefolkade städer i USA eller Thailand har, och en skyline i Stockholm är troligen inte nära förestående; dock kvarstår faktum, att höga byggnader symboliserar urbanisering, tillväxt, utveckling och framtidsoptimism i städer -- något som verkar saknas i Stockholm för tillfället.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home