Friday, June 03, 2005

Gallerisera

Det går bra för galleriorna i Stockholm. I förra veckan rapporterade DN att det går speciellt bra för Kista galleria. De skriver bl.a. att "[t]renden under 2004 har varit att ett stort centrum slår ett litet och att de som bygger ut mest ökar sin omsättning snabbast".

Tidigare i år öppnade Gallerian på Hamngatan upp sin nya exponeringshörna, angränsande till Kulturhuset. Ombyggnaden har också lett till en uppfräschning av Sergelgången, nya entrémöjligheter från t-baneplan och en sammankoppling med NK:s t-baneplan, samt att huvudentrén blivit större och öppnare.

I augusti 2002 öppnade Västermalmsgallerian, belägen under korsningen Fleminggatan/S:t Eriksgatan i kvarteret Trossen, i direkt anslutning till Fridhemsplans t-bana. V-gallerians affärer har varje dag omkring 20-30 000 besökare (mer statistik här), och byggandet handhades av Tyréns, på beställning av AB Familjebostäder. Jag minns själv hur området såg ut innan gallerian byggdes - mörkt, smutsigt, nedgånget, osäkert, tillhåll för många narkomaner och uteliggare, och allmänt otillgängligt. Det gick under öknamnet "lilla plattan" och var ett bra exempel på dåligt utnyttjad yta i inenrstaden. Ombyggnaden, som på samma sätt som i Skärholmens galleria innebar en social uppgradering genom att butiker flyttade in, större folkgenomströmning, upplysning, positiva kringeffekter mm., har också lett till att de utstötta flyttat från området. Vart dessa tagit vägen är inte helt utrett, men i samband med ombyggnaden genomförde Stadsmissionen ett rensningsprojekt för att hjälpa utstötta människor som levde på och runt "lilla plattan". Här är en bra projektsida om V-gallerian, med ljud- och videoklipp.

Generellt är "gallerisering" en positiv förändring. De hjälper till att skapa lokala centra -- såväl i innerstad som i förort -- och bringar näringsliv och företagsamhet, och därigenom arbetstillfällen och vitalitet, till tidigare o- eller dåligt utnyttjade områden. Platser i innerstan som har potential för gallerisering är t.ex. det nya Odenplan (en intäckt modell vid uppgången för t-banan och Citybanan, likt den vid Södra station, över den tomma torgliknande lösning Odenplan har nu) och det nybyggda Slussen (i anslutning till den befintliga Slussengallerian).

1 Comments:

At 1:17 AM, Blogger Coolabah said...

Varför måste hela Stockholm bestå av gallerior med likriktad handel? Vem ska handla i alla gallerior? Vart ska pengarna komma ifrån? Vargör konsumera mera?
Jag hoppas innerligt att den planerade gallerian i Hornstull på något vis blir stoppad. Och att de inte förstör Odenplan. Och att Sergels torg inte blir inglasat.
Jag tror att man kan fräsha upp områden utan att bygga inglasade gallerior med 367:e H&M, 277:e Indiska, 428:e Lindex.. och vart tar de utslagna vägen? De försvinner knappast, de bara flyttas till ett annat område. Men du som går till den nya gallerian slipper se dem.

 

Post a Comment

<< Home