Sunday, June 12, 2005

Förtätning

DN hade i helgen en special om byggprojekten i Liljeholmen, Hjorthagen och Hammarby Sjöstad, som ska resultera i repsepktive 6500, 3000 och 4900 nya lägenheter. Det är positivt att man utnyttjar vattennära och centralt läge , samt -- särskilt i Hjorthagen och Loudden -- förtätar befintlig byggnation. Bortsett från problemen med mögel är även exploateringen av Hammarby Sjöstad nyttig, speciell den nära Hammarby kanal på södra sidan (i anslutning till Mårtensdals station), där miljön med tomma lagerlokaler skapar otrygg stämning för de som rör sig i området idag. (Wiki om Sjöstad.)

Sbn hade redan i sin Lägesrapport 2000 med en del om Loudden. Arken arkitekter gjorde i samma veva en skiss över potentialen i området. Sbk gav för ett år sen ut ett programplaneringsförslag, men man har därefter stött på vissa problem vid planeringen, främst vad gäller miljö och transport i anslutning till hamnen. Nu verkar det dock vara på gång för byggstart 2006 och inflyttning 2008 (Stockholms stads sida). Denna presentation om Loudden/Frihamnen från institutionen för landskapsplanering vid SLU ger också en bra upplagd överblick av möjligheterna.

I Liljeholmnen har en del skett de senaste åren. Tunnelbanestationen har byggts över och täckts med bostäder och butiker och man har byggt en ny bussterminal. Tvärbanan stannar vid tre hållplatser i Liljeholmen; Årstadal, Liljeholmen och Trekanten. Bostäder planeras till tidigare industiområde i Liljeholmskajen (se JM, ÅWL arkitekter). Sbk skriver om det här.

Alla tre områdena är bra exempel på hur nya bostäder och områdesutveckling kan åstadkommas genom förtätning av bebyggelse i eller nära innerstan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home