DN-artikelserie, del 2
I andra delen av DN:s serie "Stockholm växer" (14/6) skriver Anders Sundström om 30 byggprojekt som härstammar från 80-talets byggoptimism runtom i Stockholms kommuner. Länsstyrelsen tog fram en lista med kommande projekt som skulle omfatta 50-75 000 nya bostäder. Endast två av projekten, Viby gård och S:t Eriks sjukhus, har genomförts, med ungefär 1000 bostäder var, och ytterligare 13 projekt är delvis byggda.
Sundström skriver också om den regionala utvecklingsplanen Rufs 2001, och om hur Stockholm behöver både storlek och täthet för att växa; storlek för att fler ska kunna bo och staden ta nya, attraktiva områden i anspråk (se en kommande recension av Karl-Olov Arnstbergs bok "Sprawl" på denna blogg angående detta), täthet för att inte dränera stadskärnan på aktivitet.
De ej färdigställda projekten hänger ihop med en annan företeelse som jag kufat in på på sistone, urban exploration. Det är en trend från London och Paris som handlar om att besöka de annars inte tillgängliga delarna av samhället, t.ex. tunnlar, övergivna byggnader, rivningsprojekt mm. Urban exploration -- UE även kallat -- utövas av en liten grupp i Sverige, även om det finns en växande kringrörelse. Ett område som är typiskt att besöka är den aldrig avslutade t-banestation Kymlinge, mellan Hallonbergen och Kista. I artikeln beskrivs Kymlinge som ett av de projekt som aldrig blev av -- från början skulle en ny stadsdel för 150 000 människor byggas där och ett flertal statliga verk placeras dit. Planerna genomfördes dock inte och inget annat har blivit av Kymlinge än t-banestationen, även om diskussioner har skett på sistone.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home